Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Alaylı Mahallesi'ndeki sulama göletine Evkaya Deresi'nden yeni bir hatla su taşınıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin BUSKİ Genel Müdürlüğü eliyle yürüttüğü kapasite artırma çalışması tamamlandığında 595 dekar tarım arazisinin sulama suyu ihtiyacı karşılanacak.
240 bin metreküplük gölet artık yetmiyor
Belediyenin bugün yaptığı açıklamaya göre Alaylı Sulama Göleti'nin mevcut depolama hacmi 240 bin metreküp. Son yıllarda azalan yağışlar ve artan tarımsal sulama ihtiyacı nedeniyle gölet, bölgedeki üreticilerin su talebini karşılamakta yetersiz kalıyor. Çiftçilerin yaşadığı sulama sorununa kalıcı çözüm için BUSKİ ekipleri, göleti besleyecek yeni bir su kaynağı üzerinde çalışıyor.

Derede bent, 5 bin 664 metrelik iletim hattı
Proje kapsamında Evkaya Deresi üzerine bir bent yapılacak. Buradan alınacak su, farklı çaplarda borulardan oluşan 5 bin 664 metrelik iletim hattıyla Alaylı Sulama Göleti'ne ulaştırılacak. Gölete saniyede yaklaşık 25 litre su aktarılması planlanıyor. Böylece mevcut su kaynaklarının daha verimli kullanılması ve tarımsal sulamada sürekliliğin sağlanması hedefleniyor. Belediye, çalışmaların sürdüğünü ve sistemin yakın zamanda hizmete alınmasının planlandığını bildirdi; kesin bir açılış tarihi henüz paylaşılmadı.
Muhtar: Yem ihtiyacı tarımdan karşılanıyor
Alaylı Mahalle Muhtarı Kadir Çevik, ağırlıklı olarak hayvancılık yapılan bölgede yem ihtiyacının tarım ürünlerinden karşılandığını anlattı. Çevik, kuraklık nedeniyle göletteki suyun sulamaya yetmediğini, çalışmalar tamamlandığında bölgenin ihtiyacının karşılanacağını söyledi. Mahalle sakinleri de boş kalan arazilerde yeniden ekim yapabileceklerini, bunun gençlerin topraktan gelir elde etmesine de imkân tanıyacağını ifade etti.
Altyapıda aylık bilanço
Büyükşehir Belediyesi, nisan ayından bu yana 17 ilçede altyapı çalışmalarını sürdürdüğünü de duyurdu. Açıklamaya göre BUSKİ ekipleri yalnızca eylül ayında 17 kilometre içme suyu, 16 kilometre kanalizasyon ve 6,2 kilometre yağmur suyu hattı döşedi; 40 bin ton sıcak asfalt kaplama ve yama ile 6 bin metreden fazla dere temizliği yaptı.
Bursa'dan son haberler için Cumhuriyet Koşusu yol kapanması haberimize, Ege'deki diğer altyapı çalışmaları için İzmir Körfezi'ndeki dip taraması ve İzmir-Aydın Otoyolu'ndaki şerit çalışması haberlerimize göz atabilirsiniz.
Kaynak: Bursa Büyükşehir Belediyesi
Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi
