Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA Ekonomi Otomotiv Sektöründe Dengeler Altüst Oluyor

Otomotiv Sektöründe Dengeler Altüst Oluyor

Otomotiv sektörü, arka arkaya devreye girecek düzenlemelerle yeni bir döneme hazırlanıyor. GSR2 standartlarının 7 Temmuz'da başlaması ve Çinlilere yönelik gümrük vergisi kararının 8 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girmesiyle 0 km araç fiyatlarında artış bekleniyor. Uzmanlar, satışların yavaşlayacağını ve talebin ikinci el araçlara yöneleceğini öngörüyor.
yazar
Haber Merkezi
Otomotiv Sektöründe Dengeler Altüst Oluyor

Otomotiv Pazarında Fiyatlar Yükseliyor, Satışlar İkinci El Araçlara Doğru Kayıyor

7 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan GSR2 nedeniyle sıfır otomobil piyasasında kampanyaların dozunun artmasıyla birlikte fiyatların yukarı yönlü hareket edeceği ve talebin sıfır kilometreden ikinci el araçlara doğru kayacağı belirtiliyor.

Hürriyet'ten Taylan Özgür Dil'in haberine göre, kampanyaların etkisiyle son dönemde bazı otomobil modellerinde yüzde 20'lere varan fiyat avantajları sağlandı ve sektör yetkililerine göre fiyatları artıracak 3 ana sebep bulunuyor: GSR2'ye uygun olmayan stokların azalması, standart hale gelecek güvenlik donanımları, Çin'den ithal edilen araçlara getirilen ek gümrük vergisi.

GSR2 ile birlikte standardı yükselecek güvenlik donanımlarının özellikle bu özellikleri taşımayan modellerde fiyatları yüzde 5'in üzerinde artırabileceği belirtiliyor. Ayrıca, Çin'den ithal edilen araçlara uygulanacak ek gümrük vergisinin bu araçların fiyatlarını yüzde 30 artırabileceği ve Çin dışı markaların rekabet baskısının azalabileceği öngörülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin'in açıklamalarına göre, temmuz ayından sonra stok sıkıntısının giderilmesiyle kampanya baskısının azalacağı ve düşük donanımlı araçlarda fiyat artışının yüksek, yüksek donanımlı araçlarda ise daha az olacağı belirtiliyor.

Çin'den ithal edilen araçlara getirilen ek vergilerle birlikte Çinli markaların rekabet gücünün azalmasıyla diğer markaların rahatlayabileceği ve pazarın hızlı bir şekilde tempo kaybedeceği öngörülüyor.

Otomotiv veri şirketi Cardata'nın CEO'su Hüsamettin Yalçın'a göre, yılın son çeyreğinde özellikle eylül ayından sonra ikinci el araç piyasasında toparlanma bekleniyor. Sıfır araçlardaki satış kampanyalarının ikinci el araç fiyatlarıyla aradaki farkı daraltması nedeniyle ikinci el araç fiyatlarındaki düşüşün devam edeceği öngörülüyor.

Çinli markaların fiyat stratejileriyle diğer markaların fiyatlarını baskıladığı ancak Avrupalı markaların da fiyat artışına gideceği belirtilirken, büyük ve sağlam Çinli markaların Türkiye'den çıkmayacağı ve farklı satış, pazarlama ve fiyat stratejileri deneyebileceği ifade ediliyor.

Türkiye otomotiv sektöründe rekabetin yeniden şekilleneceği ve pazar dinamiklerinin değişeceği öngörülürken, haziran ayında sıfır otomobil ve hafif ticari araç pazarının rekor kırması bekleniyor.

Haziran ayında satışların 100 bin adedi aşarak ilk altı ayda toplamda 600 bin adete ulaşması kesin gözüyle bakılırken, bazı uzmanlar Haziran 2023'te kırılan aylık satış rekorunun geçilebileceğini düşünüyor.

Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım'a göre, pazarın geçen ayın üzerinde performans göstermesi ve ilk altı ayda 550 binin üzerinde satışa ulaşılması beklenirken, yaz döneminde bir miktar sakinlik beklense de yılın sonuna doğru ivmenin artması öngörülüyor.

GSR2 dönemiyle birlikte sıfır otomobil satışlarında zorunlu hale gelecek olan güvenlik donanımlarının düşük donanımlı araçlardaki fiyatları yüzde 3-6 arasında artırması beklenirken, Çin'den ithal edilen otomobillere uygulanacak ek gümrük vergisinin bu araçların fiyatlarını yüzde 30 artırması bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Afyonkarahisar'da Trafik Yoğunluğu Artmaya Başladı

Afyonkarahisar'da Trafik Yoğunluğu Artmaya Başladı