Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA Genel Dikkat! Afrika çöl tozu yeniden geliyor

Dikkat! Afrika çöl tozu yeniden geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri için toz taşınımı uyarısında bulundu.
yazar
Deniz Solmaz
Özlem Deniz
Dikkat! Afrika çöl tozu yeniden geliyor

Meteoroloji Uyardı: Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'da Toz Taşınımı Bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri için toz taşınımı uyarısında bulundu. Yapılan son değerlendirmelere göre bugün Marmara'nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz ile İç Anadolu'nun güneyinde toz taşınımı bekleniyor. Afrika ve Arabistan üzerinden gelen toz taşınımı, Marmara'nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz ile İç Anadolu'nun güneyinde etkili olacak.

Toz Taşınımının Etkileri ve Alınması Gereken Tedbirler

Toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor. Toz taşınımı Türkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkileniyor. Türkiye'de olan toz taşınımı, Basra alçak basınç merkezinin daha etkili olduğu ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında daha yoğun gerçekleşiyor.

Toz Taşınımının Detayları ve Etkileri

Çöllerde göreceli olarak daha büyük olan toz parçacıkları, kaynak alanlarının yakınlarında çökerken, küçük olanlar ise binlerce kilometre yol kat edebiliyor. Bu durum toz taşınımı olarak tarif ediliyor. Toz taşınımı, etkisini toz fırtınalarıyla daha uzak alanlara taşıyabiliyor. Toz fırtınaları, hava ve deniz ulaşımını da olumsuz yönde etkiliyor.

Yaşanabilecek Olumsuzluklara Karşı Dikkatli Olunması Gereken Kesimler

Solunum yolu ve kalp rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlı ve çocuklar, toz taşınımından en fazla etkilenen kesim olduklarından yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhurbaşkanı'nın af kararı Resmi Gazete'de yayımlandı: İşte Aftan Yararlanacakların Listesi!

Cumhurbaşkanı'nın af kararı Resmi Gazete'de yayımlandı: İşte Aftan Yararlanacakların Listesi!