Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA Genel Okuyunca çok şaşıracaksınız: Çörek Otu'nun inanılmaz faydaları..

Okuyunca çok şaşıracaksınız: Çörek Otu'nun inanılmaz faydaları..

Afyon, Isparta, Burdur ve Konya gibi illerimizde yetiştirilen çörek otunun sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydaları detaylı bir şekilde açıklamak mümkündür.
yazar
Deniz Solmaz
Özlem Deniz
Okuyunca çok şaşıracaksınız: Çörek Otu'nun inanılmaz faydaları..

Çörek Otu: Sağlık İçin Harikalar Yaratan Bir Bitki

Latince adı Nigella sativa olan çörek otu, Ranunculaceae ailesine ait olan otsu bir bitkidir ve birçok faydasıyla bilinmektedir.

Ülkemizde Afyon, Isparta, Burdur ve Konya gibi bölgelerde yetiştirilen çörek otu, siyah kimyon veya bereket tanesi olarak da adlandırılmaktadır ve 20 farklı türü bulunmaktadır.

Yüzyıllardır halk hekimleri tarafından çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otunun faydaları arasında yapılan araştırmalarda, kötü kolesterol ve trigliseritlerin azalması olduğu gözlemlenmiştir.

Çörek otunun yağının kolesterol düşürücü etkisinin, bitkinin kendisinden daha güçlü olduğu belirlenmiştir ve ayrıca antibakteriyel özellikleri sayesinde bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir.

Astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalıklarını önlemede etkili olan çörek otu, aynı zamanda tansiyonun dengelenmesine de katkı sağlayabilir.

Kan basıncını düşürme özelliği bulunan çörek otu, tok tutma özelliği sayesinde kilo kontrolüne de yardımcı olabilir ve sindirim sistemi rahatsızlıklarının hafifletilmesine destek olabilir.

Cilt ve saç sağlığı için de faydalı olan çörek otu, aynı zamanda sperm sayısını artırma, mide ülserini önleme, iltihapları azaltma, eklem ağrılarını hafifletme ve alerjik semptomları giderme gibi konularda da olumlu etkilere sahip olabilir.

Çörek otu, yağ ve toz formunda tüketilebilir ve poğaça, börek, çorba, salata gibi birçok yemekte kullanılabilir.

Günlük tüketimi önerilen çörek otu miktarı, 1 çay kaşığıdır ve yaygın olarak kullanılan çörek otu yağının ise 1 tatlı kaşığı şeklinde tüketilmesi tavsiye edilir.

Çörek otu, A, B1, B2, B3, B6, B9, C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, demir, manganez, çinko, bakır gibi birçok vitamin ve mineral içermektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Belediye aracı şarampole yuvarlandı: 3 kişi yaralı

Belediye aracı şarampole yuvarlandı: 3 kişi yaralı