Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA Gündem Ege İhracatçı Birlikleri'nden Ağustos Ayında 1,55 Milyar Dolarlık İhracat

Ege İhracatçı Birlikleri'nden Ağustos Ayında 1,55 Milyar Dolarlık İhracat

Ege İhracatçı Birlikleri, ağustos ayında 1 milyar 548 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sanayi, tarım ve maden sektörleri ihracatta öne çıktı.
yazar
Edanur Köylü
Editör
Ege İhracatçı Birlikleri'nden Ağustos Ayında 1,55 Milyar Dolarlık İhracat

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), ağustos ayında 1 milyar 548 milyon dolarlık ihracat performansı sergiledi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artış kaydeden EİB, 2023 yılı ağustos ayında 1 milyar 508 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişti.

Sanayi sektörlerinde 808 milyon dolarlık ihracata imza atan EİB üyeleri, tarım sektöründe ise yüzde 6'lık artışla 609 milyon dolarlık ihracat hacmi yakaladı. Maden ihracatçıları da yüzde 33'lük artışla 130,5 milyon dolar döviz kazandırarak dikkat çekti. Ocak-Ağustos döneminde EİB'nin toplam ihracatı 12 milyar 97 milyon dolar olurken, son bir yıllık ihracat 18 milyar 185 milyon dolara ulaştı.

7 Birlik İhracatını Artırdı, 5 Birlik Geride Kaldı

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki 12 ihracatçı birliğinden 7’si ağustos ayında ihracatını artırırken, 5 birlik ise geçen yılın aynı dönemine göre düşüş yaşadı. En çok ihracat yapan birlikler arasında Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 200 milyon 265 bin dolarla liderliğini sürdürse de yüzde 5’lik bir kayıp yaşadı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise ihracatını yüzde 6 artırarak 145 milyon dolara taşıdı.

Maden İhracatı Yüzde 33 Arttı

Ege Maden İhracatçıları Birliği, ağustos ayında ihracatını yüzde 33 artırarak 98 milyon dolardan 130,5 milyon dolara çıkardı ve zirvenin üçüncü sırasına yükseldi.

Hazırgiyim İhracatı İki Aydır Artışta

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, döviz kurlarının enflasyonun gerisinde kalmasına rağmen, ağustos ayında ihracatını yüzde 3 artırarak 121 milyon dolara ulaştı. Birlik, temmuz ve ağustos aylarında ihracatını art arda artırmayı başardı.

Zeytin ve Zeytinyağı İhracatında Büyük Artış

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, ağustos ayında yüzde 59'luk ihracat artışıyla 45,2 milyon dolarlık döviz kazandırarak EİB bünyesinde en yüksek artışı sağlayan birlik oldu.

Ege Bölgesi 8 Aylık İhracatı 20 Milyar Doları Aştı

Ege Bölgesi'nin ağustos ayı ihracatı 2 milyar 625 milyon dolar, 8 aylık ihracatı ise 20 milyar 137 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Ancak bu rakam, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 2'lik bir düşüşe işaret etti.

Almanya İhracatta Lider

Ege İhracatçı Birlikleri'nin en çok ihracat yaptığı ülke 1 milyar 499 milyon dolarla Almanya olurken, ABD ve İngiltere sırasıyla 1 milyar 106 milyon ve 1 milyar 95 milyon dolarla Almanya'yı takip etti.

Eskinazi: "İhracatçının Sermayesi Eriyor"

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, döviz kurlarındaki artışın enflasyonla örtüşmemesi nedeniyle ihracatçıların zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti. Eskinazi, "Bu tablo ihracatçılarımız için sürdürülebilir değil. Öz sermayemiz eriyor ve rekabet gücümüz azalıyor. Emek yoğun sektörlerde istihdam kaybı 200 bini aştı. Türkiye, Uzakdoğu'daki rakiplerinden yüzde 35-40 daha pahalı konumda. Rekabetçi bir ekonomik modelin hayata geçirilmesi gerekiyor, aksi takdirde kayıplar yaşanacak" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gökçeada Açıklarında Batma Tehlikesi Geçiren Lastik Bottaki 47 Kaçak Göçmen Kurtarıldı

Gökçeada Açıklarında Batma Tehlikesi Geçiren Lastik Bottaki 47 Kaçak Göçmen Kurtarıldı