Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA İzmir Haber Karşıyaka’daki Yanan Orman Alanlarında Sel Tehlikesine Karşı ‘Su Hasadı’ Yöntemi

Karşıyaka’daki Yanan Orman Alanlarında Sel Tehlikesine Karşı ‘Su Hasadı’ Yöntemi

İKÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, Karşıyaka'da yanan orman alanlarında sel riskini azaltmak için su hasadı yöntemlerinin uygulanması gerektiğini belirtti.
yazar
Edanur Köylü
Editör
Haberleri
Karşıyaka’daki Yanan Orman Alanlarında Sel Tehlikesine Karşı ‘Su Hasadı’ Yöntemi

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, Karşıyaka'da meydana gelen orman yangınlarının ardından oluşan çıplak arazilerin, kış aylarında sel riski oluşturabileceğini söyledi. Prof. Dr. Eşen, "Yanan orman alanlarında önceden var olan bitki örtüsü, yağış sonrası yüzeysel akışı yavaşlatıp tutarak sel riskini azaltıyordu. Yangın sonrası çıplak kalan bu arazilerde, uygulanacak su hasadı yöntemleriyle yağış sonrası yüzeysel akış yavaşlatılarak, suyun depolanması ve sel oluşumunun önüne geçilebilir" dedi.

Küresel iklim değişikliğinin etkileri arasında yağış yetersizliği, su kıtlığı ve orman yangınları sıkça tartışılırken, Ege Bölgesi'nde yaşanan büyük yangınların ardından çıplak kalan sahalarda sel tehlikesi arttı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yanan alanların tekrar ağaçlandırılması için çalışmalara başladı. Ancak Prof. Dr. Eşen, bu süreçte yeni yöntemlerin de devreye sokulmasının önemine değinerek, “İklim krizi ile yeni bir çağa uyum sağlamalıyız. Su hasadı yöntemleri bu yeni duruma uyum sağlamak için önemli bir çözüm olabilir. Toprağa kısa sürede düşen yoğun yağışların oluşturduğu yüzeysel akış, baklava veya hilal şekilleriyle depolanarak bitki kullanımına sunulabilir ve sel riski azaltılabilir" ifadelerini kullandı.

Sel Riskine Karşı Su Hasadı ve Ağaçlandırma

Prof. Dr. Eşen, su hasadı yöntemlerinin yüzeysel akışı yavaşlatarak suyu depoladığını ve bu yöntemlerin sel riskini minimize edebileceğini belirtti. Ayrıca, yanan alanlarda dikilecek ağaç türlerinin seçiminin önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Eşen, “İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Dağı'nda yangın sonrası karşılaşılacak sorunlardan biri sel olacak. Bu bölgede geniş yapraklı türlere öncelik verilmesi faydalı olacaktır, çünkü bu türler yangına daha dirençlidir" dedi.

'V Şeklinde Mikro Havzalar’ ile Ağaçlandırma Başarısı

İKÇÜ Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Toprak ise, iklim değişikliğiyle artan kuraklıkların mevcut ağaçlandırma çalışmalarında başarısızlıklara yol açtığını belirterek, “V şeklinde mikro havzalar” yöntemiyle yapılan ağaçlandırmalarda büyük başarı sağlandığını ifade etti. Doç. Dr. Toprak, "Bu yöntemle verimin elde edilemediği alanlarda %80-90 oranında başarı sağladık. Ege ve Akdeniz bölgesinde gerçekleşen orman yangınlarının ardından, bu yöntemle yangına dirençli ormanlar kurabiliriz” diye konuştu.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muğla'da Zurnazen Festivali Coşkusu: 9. Uluslararası Zurnazen Festivali Fethiye'de Sona Erdi

Muğla'da Zurnazen Festivali Coşkusu: 9. Uluslararası Zurnazen Festivali Fethiye'de Sona Erdi