Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin marka değerine katkıda bulunmak amacıyla bu yıl 16 şehirde düzenlenen Kültür Yolu Festivalleri kapsamında, "Yaşayan Miras Söyleşisi ve Çalıştayı" etkinliğini gerçekleştirdi. Festivalin sekizinci durağı olan Erzurum'da düzenlenen etkinlik, Erzurum Müzesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdür Yardımcısı Serkan Emir Erkmen, Prof. Dr. Dilaver Düzgün ve Ahmet Tan'ın yönetiminde gerçekleşen etkinlik, somut olmayan kültürel mirasın korunması ve toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla önemli bir adım oldu.
Erkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür Yolu Festivali'nin Türkiye'nin kültür ve sanat hayatına yeni bir renk ve dinamizm kazandırdığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin 2006 yılında taraf olduğu UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında icracı birim olarak bu festivalleri düzenlediklerini ifade etti.
Erkmen, "Bu festival, yaşayan mirasımızın korunmasına yönelik çalışmalarımıza, toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik çok önemli bir alan açtı. Festival kapsamında, çeşitli atölye çalışmaları, sanatçı buluşmaları, çocuk etkinlik sahaları ve farklı etkinlikler gerçekleştiriyoruz." dedi.
Bakanlığa kayıtlı 6 bine yakın "kültürel miras taşıyıcısı" sanatçı olduğunu belirten Erkmen, "Bu sanatçılarla bir araya gelerek, onların sorunlarını yerinde tespit ediyoruz ve çözüm önerilerini not ediyoruz. Aynı zamanda yaşayan mirasımızın korunmasına yönelik Koruma Eylem Planı çalışmalarını da hayata geçiriyoruz." diye konuştu.
Çalıştayın ana konusunun mirasın aktarımı olduğunu vurgulayan Erkmen, "Bir mirası yaşatabilmek için geleneksel bilgi ve becerilerin aktarımını sağlamamız gerekiyor. Usta-çırak ilişkisi bu süreçte en önemli unsurlardan biri. Bu alanda yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini belirleyerek, somut olmayan kültürel mirasımızı korumak adına önemli adımlar atıyoruz." ifadelerini kullandı.