Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA Kütahya Haber Kütahya Tavşanlı Höyük'te kerpice basan köpeğin izi 4 bin yıl korundu

Kütahya Tavşanlı Höyük'te kerpice basan köpeğin izi 4 bin yıl korundu

Tavşanlı Höyük kazısında, Tunç Çağı'nda henüz kurumamış bir kerpicin üzerinden geçen köpeğin bıraktığı yaklaşık 4 bin yıllık pati izleri ortaya çıkarıldı.
yazar
Deniz Yalçın
Editör
Haberleri
Kütahya Tavşanlı Höyük'te kerpice basan köpeğin izi 4 bin yıl korundu

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki Tavşanlı Höyük'te yürütülen kazılarda, yaklaşık 4 bin yıl önce henüz kurumamış bir kerpicin üzerinden geçen köpeğe ait pati izleri ortaya çıkarıldı. İzler, kerpicin zamanla sertleşmesi sayesinde bugüne kadar korunmuş.

Buluntuyu, kazıyı yürüten Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) 27 Ekim'de kendi internet sitesinden duyurdu. Üniversitenin açıklamasına göre kazılar, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Fidan başkanlığında 2021'den bu yana sürüyor.

İzler kerpicin üzerinde nasıl kaldı?

Açıklamada, Tunç Çağı'nda toprak, su ve samanın karıştırılmasıyla hazırlanan kerpiçlerin, duvarda kullanılmadan önce kurumaya bırakıldığı hatırlatıldı. Bu sırada kerpicin üzerinden geçen bir köpek, yumuşak yüzeyde pati izlerini bıraktı. Kerpiç kuruyup sertleşince izler de kalıcı hale geldi.

Kütahya Tavşanlı Höyük kazısında kerpiç üzerinde ortaya çıkan 4 bin yıllık köpek pati izleri

Üniversiteye göre bu kerpiç, Tunç Çağı'nda bir yapının duvarında kullanıldı. Yapı bir yangın geçirip yıkılınca kerpiç molozların arasında kaldı ve yaklaşık 4 bin yıl sonra kazı ekibi tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Üniversite, buluntunun dönemin yapı tekniği ve gündelik yaşamı hakkında ipucu verdiğini belirtti.

Kütahya'nın en eski yerleşimi

Tavşanlı Kaymakamlığı'nın höyükle ilgili tanıtım sayfasına göre Tavşanlı Höyük, ilçe merkezinin yaklaşık 1 kilometre güneyinde, Tavşanlı Ovası'nın ortasında yer alıyor. En az 45 hektarlık alanıyla Batı Anadolu'nun en büyük höyüklerinden biri olarak tanımlanan yerleşimdeki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve BŞEÜ adına Cumhurbaşkanlığı kararlı kazı olarak yürütülüyor. Kaymakamlığın bilgisine göre kazı 2022'de Türk Tarih Kurumu destekli 12 aylık kazı statüsüne alındı.

Aynı kaynağa göre höyüğün geçmişi yaklaşık 8 bin yıl öncesine uzanıyor ve bu yönüyle Kütahya'nın bilinen en eski yerleşimi kabul ediliyor. Tunç Çağı'nın başında yeniden yerleşilen alanda MÖ 3200 ile MÖ 1700 arasında kesintisiz yaşam sürdüğü, şehrin MÖ 1700'lerde büyük bir saldırıyla yakılıp yıkıldığı belirtiliyor. Bu yangın tabakasında daha önce hançer, mızrak ucu ve ok ucu gibi silahlar bulunmuştu. Kaymakamlık, kazıların en az 30 yıl sürmesinin planlandığını aktarıyor.

Kütahya'dan diğer gelişmeler için okullardaki 43 Adım projesi haberimize ve KPSS sabahı adaylara yetişen üniversite otobüsleri haberimize, tüm başlıklar için Kütahya haberleri sayfamıza göz atabilirsiniz.

Kaynak: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Tavşanlı Kaymakamlığı

Fotoğraf: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İzmir Torbalı'da toprağa gömülü 17 bin 528 hap ele geçirildi

İzmir Torbalı'da toprağa gömülü 17 bin 528 hap ele geçirildi