Muğla'nın Bodrum, Fethiye ve Marmaris ilçeleri başta olmak üzere İzmir ve Aydın'da evini turistlere günlük ya da haftalık kiralayan izin belgeli ev sahipleri için kural değişti. Belgeye esas evraklarda eksiklik bulunursa ya da bilgi ve belgelerde değişiklik tespit edilirse ev sahibine 30 gün süre verilecek; eksik bu sürede giderilmezse izin belgesi iptal edilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik"te yaptığı değişiklik bugün (27 Ekim) Resmî Gazete'nin 33413 sayılı nüshasında yayımlandı ve yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
Önceki kuralda para cezası vardı
28 Aralık 2023'te yürürlüğe giren yönetmeliğin denetimle ilgili 12. maddesi, 10 Ekim 2025'teki değişiklikle şu şekli almıştı: İzin belgeli konutların evrakı en az iki yılda bir kontrol ediliyor, evrak eksikliğinde 30 gün süre veriliyor, eksik tamamlanmazsa 7464 sayılı Kanun'un 4. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca işlem yapılıyordu. Bakanlığın 2026 tarifesinde bu bentteki idari para cezası 90 bin 308 lira.
Yeni metinde süre yine 30 gün, ancak sonuç değişti: Eksik giderilmezse doğrudan izin belgesi iptal ediliyor. Kapsam da genişledi; yalnız eksik evrak değil, uygun olmayan evrak ve belgeye esas bilgi ya da belgelerde sonradan meydana gelen değişiklikler de bu sürece giriyor. İki yılda bir evrak kontrolü ve sonrasındaki yerinde denetim adımları ise yürürlükte kalıyor.
Ev sahipleri ne yapmalı?
İzin belgesi bulunan ev sahiplerinin, başvuruda sunduğu tapu, kat malikleri kurulu kararı gibi belgelerin güncel olduğunu kontrol etmesi; malik, yönetim planı ya da konutla ilgili bir değişiklik olduysa bunu belgelere yansıtması gerekiyor. Valilik ya da il kültür ve turizm müdürlüğünden eksiklik bildirimi gelirse 30 günlük süre kaçırılmamalı; aksi halde belge iptal edilir ve konut izinsiz kiralanamaz. 100 gün ve altındaki turizm amaçlı kiralamalarda izin belgesi zorunlu, ilanlarda belge numarasının yer alması da gerekiyor.
Bakanlık ya da Ege'deki il müdürlükleri, bölgedeki izin belgeli konut sayısına ilişkin güncel bir resmi rakam paylaşmadı. Bölgeden diğer gelişmeler için Muğla haberleri, İzmir haberleri ve Aydın haberleri sayfalarına bakabilirsiniz.
Kaynak: Resmî Gazete (27.10.2026, 33413; 28.12.2023, 32413; 10.10.2025, 33043), 7464 sayılı Kanun, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2026 idari para cezaları yazısı
Fotoğraf: Bodrum'da beyaz evler, Shadowgate / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
