Kuzugöbeği Mantarı Mart Ayında Dağlarda Meyve Vermeye Başlıyor
Kuzugöbeği mantarı, martta dağlık alanlarda ortaya çıkmaya başlıyor ve nisan sonlarına kadar toplanabiliyor.
Muğla'nın ilçelerinde doğal olarak yetişen nadir mantar türü, sabahın erken saatlerinde vatandaşlar tarafından titizlikle aranıyor.
Halk arasında 'kara elmas' olarak da bilinen kuzugöbeği mantarı, bu yıl doğada az bulunması sebebiyle pazarlarda nadir tezgahlarda yer alıyor.
Seydikemer ilçesinde faaliyet gösteren bir firma, sipariş üzerine İngiltere, Almanya, Fransa ve İsviçre'ye kuzugöbeği ihraç ediyor ancak ürün miktarındaki azalma nedeniyle iç pazarda tüketiliyor.
Firma sahibi Hasan Karabulut, 20 yıldan fazla süredir kuzugöbeği ticareti yaptığını ve 15 yıldır da yurt dışına ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.
Bu yılın olumsuz hava koşulları nedeniyle ürün miktarının düşük olduğunu vurgulayan Karabulut, 'Ürün miktarı oldukça az. Eğer önümüzdeki günler yağışlı olursa yüksek rakımlı bölgelerde daha kaliteli kuzugöbeği çıkacağını umuyorum. Sağlık amaçlı tüketilen bu nadir mantarın az oluşu nedeniyle piyasada yüksek fiyatlarla satılıyor.
Elbette bu fiyatlarla ihracat yapmak kolay değil.' şeklinde konuştu.
Hava koşullarının elverişli olması durumunda ürün miktarının artacağına dikkat çeken Karabulut, bu durumda fiyatların düşeceğini öngördüğünü ifade etti. İngiltere ve Almanya'nın yanı sıra Fransa ve İsviçre gibi ülkelere de ürün sattığını belirten Karabulut, 'Şu anda yurt dışından talep var ancak elimizde yeterli ürün olmadığı için fiyat teklifi yapamıyoruz. Ürün şu an çok az olduğu için piyasada 3-4 bin lira gibi fiyatlar dolaşıyor.
Bu fiyatlar, özellikle ihracat için uygun fiyatlar değil.
Hava koşullarının düzelmesiyle birlikte ürün miktarındaki artışla fiyatların düşeceğini söyledi.
Vatandaşların rahatça tüketebileceği ve ihracat yapabileceği günler için umutlu olduğunu belirten Karabulut, ürün miktarının az olmasının sebeplerinden birinin doğanın tahrip edilmesi ve yanlış toplama yöntemleri olduğunu savundu. 'Kuzugöbeğini koparmak yerine keserek toplasak, poşet yerine sepetle toplasak, kuzugöbeği tohumlarının dağılmasına yardımcı oluruz.
Bu sayede her yıl aynı bölgeden kuzugöbeği toplayabiliriz.' dedi.
Uygulamayı İndirmek İçin Tıklayınız