Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA Muğla Haber Muğla'nın İhracat Başarısı: Ağustos Ayında 94 Milyon Dolar Gelir Elde Edildi

Muğla'nın İhracat Başarısı: Ağustos Ayında 94 Milyon Dolar Gelir Elde Edildi

Muğla, Ege Bölgesi'nin ihracatına büyük destek vererek Ağustos ayında 94 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege İhracatçı Birlikleri, su ürünleri, maden, yaş meyve sebze ve zeytinyağı sektörlerindeki artışlarla toplam ihracatını yüzde 3 oranında artırdı.
yazar
Edanur Köylü
Editör
Haberleri
Muğla'nın İhracat Başarısı: Ağustos Ayında 94 Milyon Dolar Gelir Elde Edildi

Muğla, Ege Bölgesi’nin ihracatına madencilik, zeytin, su ürünleri ve narenciye ürünleri alanında önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Ağustos ayında 94 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşan Muğla, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verilerine göre bölgedeki en aktif ihracat yapan iller arasında 4’üncü sırada yer aldı. Muğla’nın 2023 yılı Ağustos ayındaki ihracatı ise 88,7 milyon dolardı.

Ege İhracatçı Birlikleri, Ağustos ayında toplam 1 milyar 548 milyon dolarlık ihracat performansı gösterdi. EİB, 2023 yılı Ağustos ayındaki 1 milyar 508 milyon dolarlık ihracatını yüzde 3 oranında artırarak, Ocak-Ağustos döneminde 12 milyar 97 milyon dolarlık ihracata imza attı. Son 1 yıllık dönemde ise EİB, Türkiye’ye 18 milyar 185 milyon dolar döviz kazandırdı.

Su ürünleri, Ege Bölgesi'nde en çok ihracat yapılan kalemler arasında ilk sıralarda yer alırken, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 6 artışla 145 milyon dolara taşıdı. Maden sektörü de yüzde 33'lük artışla 130,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, yüzde 59'luk ihracat artışıyla dikkat çekerken, ülkeye 45,2 milyon dolar döviz kazandırdı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise 103,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’deki enflasyon ve döviz kurlarındaki dengesizlikler nedeniyle ihracatçıların zor bir süreçten geçtiğini belirtti. Eskinazi, "İhracatçılarımız, öz sermayelerinin azalması pahasına ihracat rakamlarını korumaya çalışıyorlar. Ancak bu sürdürülebilir bir tablo değil. İhracatçı firmalarımızın rekabetçi olabileceği bir ekonomik modelin hayata geçirilmesi şart," diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
II. Avrasya Biyoçeşitlilik Kongresi Ege Üniversitesinde Başladı

II. Avrasya Biyoçeşitlilik Kongresi Ege Üniversitesinde Başladı