Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA Çanakkale Haber Bozcaada'da Bal Hasadı Şenliği: "Efe Arısı" Gen Kaynakları Korunuyor

Bozcaada'da Bal Hasadı Şenliği: "Efe Arısı" Gen Kaynakları Korunuyor

Bozcaada'da düzenlenen "Bal Hasadı Şenliği" kapsamında, Efe arısının genetik kaynaklarının korunması ve arıcılık verimliliğinin artırılması üzerine yapılan çalışmalar vurgulandı. Etkinlikte, bölgeye özgü Efe arısının önemine dikkat çekilirken, yerel ve özel sektör işbirliğiyle sürdürülen projeler tanıtıldı.
yazar
Edanur Köylü
Editör
Haberleri
Bozcaada'da Bal Hasadı Şenliği: "Efe Arısı" Gen Kaynakları Korunuyor

Bozcaada'da, hasat dönemi dolayısıyla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve bir firmanın işbirliğiyle "Bozcaada Bal Hasadı Şenliği" düzenlendi. Etkinlikte, Türkiye'nin tescil edilmiş ilk genotipi olan "Efe arısı"nın genetik kaynaklarının korunması ve arıcılık verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar öne çıktı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Şerafettin Çakal, konuşmasında Türkiye’nin arıcılıkta dünya sıralamasındaki yerine değinerek, genetik kaynakların korunmasının önemine dikkat çekti. Çakal, Türkiye’nin bal üretimi açısından dünya ikincisi olduğunu vurguladı.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde görevli Mustafa Köseoğlu, "Efe arısı"nın korunması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bozcaada’nın izole yapısı sayesinde Efe arısının genetik saflığının korunduğunu belirten Köseoğlu, 2019 yılında tescillenen arının bal veriminin ve kışlatma performansının diğer türlere göre üstün olduğunu ifade etti.

Proje ortağı Afibee Gıda AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Almış ise bu çalışmanın sürdürülebilirliğinin özel sektör desteğiyle sağlandığını belirtti. Almış, arıcılık işlemlerinin daha verimli hale getirilmesi için bu projeye destek verdiklerini açıkladı.

Program, katılımcıların arıcı kıyafeti giyerek bal hasadı yapmasıyla sona erdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Alaçatı Turist Akınına Uğruyor, Esnafın Yüzü Gülüyor

Alaçatı Turist Akınına Uğruyor, Esnafın Yüzü Gülüyor