Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA Ekonomi The Economist: Türkiye’de Gelir Eşitsizliği Derinleşiyor, Ultra Zenginlerin Sayısı Artıyor

The Economist: Türkiye’de Gelir Eşitsizliği Derinleşiyor, Ultra Zenginlerin Sayısı Artıyor

Ünlü İngiliz dergisi The Economist, Türkiye’deki gelir eşitsizliğini ve ultra zenginlerin sayısındaki artışı ele alan kapsamlı bir analiz yayımladı. Dergi, lüks tüketimin patladığını ve yüksek enflasyonun düşük ve orta gelirli kesimlerin alım gücünü erittiğini vurguladı.
yazar
Edanur Köylü
Editör
The Economist: Türkiye’de Gelir Eşitsizliği Derinleşiyor, Ultra Zenginlerin Sayısı Artıyor

Bir yanda alışverişe, tatile, eğlenceye milyonlar harcayan zenginler, diğer yanda 17.002 liralık asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlar var. Türkiye’de gelir eşitsizliği giderek derinleşirken, servet dağılımında da farklar büyüyor. Ünlü İngiliz dergisi The Economist’in yayımladığı analize göre, Türkiye’de zenginlerin servetleri hızla artarken, yoksul kesim daha da yoksullaşıyor.

The Economist’in haberinde, Türkiye’de gelir farkının uçurumunun derinleştiği belirtiliyor. Hem lüks tüketimin patladığı hem de yüksek enflasyonun düşük ve orta gelirli kesimlerin alım gücünü erittiği vurgulanıyor. Türkiye’de servet dağılımında uçurum giderek açılıyor; en zengin yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını elinde tutuyor. Yüksek enflasyon da gelir adaletsizliğini daha da artırıyor.

Ultra Zengin Sayısı Arttı

Haberde, zenginlerin daha da zenginleşmesine örnek olarak şu ifadelere yer verildi: “Hafta içi bir öğleden sonra, İstinye Park AVM’de butikler zarif bir şekilde hareketleniyor. Şehrin Michelin yıldızlı restoranları aylarca dolup taşıyor ve yat limanları dolu. Türkiye’nin en büyük şehrinde, lüks malların tüketimi artarken, şaşırtıcı bir servet patlamasının belirtileri her yerde görülüyor. Zenginler daha da zenginleşiyor: Türkiye’de ultra zenginlerin (30 milyon dolar veya daha fazla servete sahip olanlar) sayısı 2022 ile 2023 arasında yüzde 10 arttı. Ancak ortalama bir Türk’e daha zengin olduklarını hissedip hissetmediklerini sorun, cevap neredeyse kesinlikle hayır olacaktır.”

The Economist’in haber analizinde İsviçreli banka UBS’in Türkiye raporuna da yer verildi. Raporda, Türkiye’de ortalama bir kişinin varlığının (mali ve mülk varlıklar eksi borçlar) 2022 ile 2023 arasında TL cinsinden yüzde 158 oranında arttığı ifade edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Topuk Kanı Taramasıyla Yenidoğanlarda 6 Genetik Hastalık Erken Tespit Ediliyor

Topuk Kanı Taramasıyla Yenidoğanlarda 6 Genetik Hastalık Erken Tespit Ediliyor