Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA Genel İklim Değişikliği Tarımı Tehdit Ediyor: Uzmanlardan Örtü Altı Tarıma Geçiş Uyarısı

İklim Değişikliği Tarımı Tehdit Ediyor: Uzmanlardan Örtü Altı Tarıma Geçiş Uyarısı

Prof. Dr. Yusuf Kurucu, iklim değişikliği nedeniyle topraktaki tuzluluğun arttığını ve tarımı olumsuz etkilediğini belirterek, Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum sağlamak için bir an önce örtü altı tarıma geçmesi gerektiğini söyledi.
yazar
Edanur Köylü
Editör
İklim Değişikliği Tarımı Tehdit Ediyor: Uzmanlardan Örtü Altı Tarıma Geçiş Uyarısı

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilim ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu, iklim değişikliğinin topraktaki tuzluluğu artırdığını ve bunun tarımı olumsuz etkilediğini belirtti. Prof. Dr. Kurucu, özellikle 2010 yılından itibaren artan toprak tuzluluğunun, tarım üretimini zorlaştırdığını ifade etti. Kurucu, iklim değişikliğine uyum sağlamak için Türkiye'nin bir an önce örtü altı tarıma geçmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Kurucu, toprağın canlılığını kaybetmemesi için tatlı sulama suyuna ve düzenli yağışlara ihtiyaç duyulduğunu ancak hem yağmur sıklığının azaldığını hem de yoğun yağışların topraktaki tuzu yıkamadan yüzeyden derelere ve denize ulaştığını dile getirdi. Bu durumun, topraktaki tuz birikimini artırarak bitkisel üretimi zorlaştırdığını ve tohumların çimlenemediğini belirtti.

Ege Bölgesi'ndeki bazı alanlarda, özellikle Menemen, Büyük Menderes Deltası ve Küçük Menderes Havzası'nda tuzluluk ve alkalilik oranının arttığını vurgulayan Kurucu, meyve ve sebzelerin bu koşullara oldukça hassas olduğunu ve bu bölgelerde tarımın giderek daha zor hale geleceğini ifade etti.

Toprağın kimyasının korunması ve tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak adına örtü altı tarıma geçişin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Kurucu, bu yönde Avrupa Birliği'nin ciddi çalışmalar yürüttüğünü ve Türkiye'nin de benzer stratejiler geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Muğla'da Ege Yıldızları Spor Kulübü Hemsball Takımı Kurdu

Muğla'da Ege Yıldızları Spor Kulübü Hemsball Takımı Kurdu