Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA İzmir Haber İzmir'de Orman Yangınları 17 Bin Hektar Alanı Yok Etti: Uzmanlar Seferberlik Çağrısında Bulundu

İzmir'de Orman Yangınları 17 Bin Hektar Alanı Yok Etti: Uzmanlar Seferberlik Çağrısında Bulundu

İzmir ve çevresinde çıkan orman yangınları 17 bin hektar alanı yok etti. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ahmet Mustafa Güleş, halk sağlığını korumak için yangın yönetiminin önemine dikkat çekerek, seferberlik başlatılması çağrısında bulundu.
yazar
Edanur Köylü
Editör
Haberleri
İzmir'de Orman Yangınları 17 Bin Hektar Alanı Yok Etti: Uzmanlar Seferberlik Çağrısında Bulundu

İzmir ve çevresinde Haziran ayından bu yana çıkan orman yangınlarında yaklaşık 17 bin hektar alan zarar gördü. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mustafa Güleş, "Mega yangınlar olarak tanımlanan 10 bin hektar üzeri veya aynı bölgedeki çoklu yangınların oluşturduğu yoğun duman ve hava kirliliği, halk sağlığı üzerinde de etki gösterecektir. Ülkemizde mega yangınların sıklığı artarsa, orman-şehir kesişiminin yakınlaştığı ve yaşlanan nüfusumuz dikkate alındığında, halk sağlığını koruma yangın yönetiminde önemli bir bileşen olacak," dedi.

Son dönemde artan orman yangınları ve alınması gereken önlemlerle ilgili olarak Türkiye Ormancılar Derneği ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ortak bir basın açıklaması yaptı. Güleş, "Haziran ayından bu yana İzmir ve çevresinde çıkan yangınlarda sadece ağaçlar ve bitki örtüsü değil, ekosistemin ve tarım alanlarının tüm bileşenleri de yok oluyor," dedi.

18 Sivil, 2 Orman Çalışanı Hayatını Kaybetti

Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) verilerine göre, 1 Ocak - 27 Ağustos 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde meydana gelen 2 bin 764 orman yangınında 20 bin 896 hektar alan zarar gördü. Güleş, "Bu yangınlarda İzmir ve çevresinde yaklaşık 17 bin hektar alan yandı. Diyarbakır-Mardin'deki yangınlarda 15 sivil, İzmir Çeşme Deliklikoy'daki yangında 3 sivil ve Bayındır ile Bergama'daki yangınlarda ise 2 orman çalışanı hayatını kaybetti," diye ekledi.

'Seferberlik Başlatılması Gerekiyor'

Orman yangınlarının yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu belirten Güleş, 2024 yılında orman yangınlarının artış gösterdiğini vurguladı. "Yangın riskini ve olası zararları azaltmak için iklim değişikliği senaryolarını da göz önünde bulundurarak yangın eylem planları hazırlanmalı, yeterli araç, gereç ve personel bulundurulmalıdır. Orman içi izinlerin kapsamları daraltılmalı ve etkin denetim sağlanmalıdır. Toplumun bilgi ve eğitimle yangına dirençli topluluklara dönüştürülmesi için acilen bir seferberlik başlatılmalıdır," dedi.

'Daha Etkin Tedbirler Almaya Devam Ediyoruz'

Güleş, yanan alanların miktarının ve yapılacak çalışmaların şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını önerdi. "Mega yangınların oluşturacağı hava kirliliği halk sağlığını da tehdit edecek. Ormanlarımızı korumak için tüm halkımızı ormanlara sahip çıkmaya davet ediyoruz," dedi. Güleş, ayrıca insansız hava araçları ve yapay zekâ kullanılarak yangınların çıkma olasılığı olan bölgelerde önlemlerin artırılabileceğini belirtti.

'Yanıcı Maddenin Azaltılması Gerekir'

Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Ahmet Kenan Özkan da yangınla mücadelenin birlikte yapılması gerektiğini belirterek, "Yangın öncesi yapılması gereken işler önemlidir. Yanıcı maddenin azaltılması, enerji nakil hatlarının altındaki kurumuş otların ve çalıların temizlenmesi yangınları önlemek için ciddi tedbirler arasında yer almalıdır," dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TatilBudur: Eylül Ayı Rezervasyonları Yüzde 20 Arttı, Sezon Ekim Sonuna Kadar Devam Edecek

TatilBudur: Eylül Ayı Rezervasyonları Yüzde 20 Arttı, Sezon Ekim Sonuna Kadar Devam Edecek