İstanbul'da düzenlenen Tüyap Kitap Fuarı, kitap fuarları denilince akla gelen ilk etkinliklerden biri olmaya devam ediyor. Pandemi nedeniyle ara verilen fuarlar, kapılarını yeniden açarak yoğun bir ilgiyle karşılandı. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da düzenlenen fuara, resmi rakamlara göre iki milyon kişi katıldı. Ancak, fuara katılan herkesin kitap alıp almadığı ve kitap okuma alışkanlıkları arasında önemli bir orantısızlık bulunuyor.
Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de kitap okuyanların yüzde 45'i aşk, yüzde 43'ü dini kitaplar (namaz hocası, dua kitapları), yüzde 12’si ise masal, fıkra, siyaset ve kişisel gelişim kitaplarına yöneliyor. Ancak, Türkiye'de günde ortalama sadece 7 dakika kitap okumaya zaman ayrılıyor. Kitaplara ayrılan bütçe ise oldukça düşük; ayda cep telefonu ve iletişim masraflarına 173 lira harcayan 4 kişilik bir Türk ailesi, kitaba yılda sadece 5,5 lira ayırıyor.
Bölgesel anlamda da kitap okuma oranlarında farklılıklar görülüyor. Ege, Marmara, Akdeniz Bölgeleri ve Anadolu'nun batı bölümü en çok kitap okuyan yerler olarak öne çıkarken, İç Anadolu'nun bazı bölümleri, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki birçok şehirde kitap okuma oranları düşük kalıyor. Özellikle Şanlıurfa, Yozgat, Diyarbakır ve Siirt gibi iller okuma endeksi açısından diğer şehirlerin gerisinde yer alıyor.