Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA Yerel Latmos Kazgagası: Bilim Dünyasına Kazandırılan Yeni Bitki Türü

Latmos Kazgagası: Bilim Dünyasına Kazandırılan Yeni Bitki Türü

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Dr. Varol Aydın tarafından keşfedilen ve bilim dünyasına kazandırılan yeni bitki türü "Latmos Kazgagası" oldu. Bu bitki, Latmos bölgesine özgü olarak tanımlandı.
yazar
Edanur Köylü
Editör
Latmos Kazgagası: Bilim Dünyasına Kazandırılan Yeni Bitki Türü

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Varol Aydın, Mart ayında Aydın ile Muğla sınırları arasında bulunan ve "Latmos" olarak bilinen Beşparmak Dağı'nda yaptığı gezi sırasında farklı bir bitki keşfetti. Bitkinin fotoğraflarını çekerek Prof. Dr. Hasan Yıldırım'a gönderdi.

Prof. Dr. Hasan Yıldırım, bitkinin literatürde kaydının olmadığını belirledikten sonra, bitkinin bulunduğu bölgede saha ve laboratuvar çalışmaları gerçekleştirdi. Doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Görevlisi Kenan Akbaş'ın da katkıda bulunduğu bu çalışmalar sonucunda hazırlanan bilimsel makale, Finlandiya merkezli uluslararası hakemli dergi Annales Botanici Fennici'de yayımlandı.

Yeni keşfedilen bitkiye "Latmos Kazgagası" adı verilirken, bilimsel adı "Corydalis varolaydinii" olarak belirlendi. Prof. Dr. Hasan Yıldırım, bu bitkinin yalnızca Latmos bölgesi sınırlarında yayıldığını ve kazgagası cinsinin dünya genelinde yaklaşık 500 türe sahip olduğunu aktardı.

Yıldırım, bitkinin keşfedildiği alanın korunması gerektiğini belirterek, Latmos bölgesinin ekolojik ve biyolojik çeşitliliği açısından önemli olduğunu vurguladı. Koruma statüsü talebiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bodrum'un 2024 Gündemi: Pahalılık, Süreyya Yalçın ve Miam Restoran

Bodrum'un 2024 Gündemi: Pahalılık, Süreyya Yalçın ve Miam Restoran