Güvenilir ve Hızlı Haberin Adresi
ANASAYFA Kütahya Haber Bu Çamlar Dünyada Sadece Kütahya’da Yetişiyor: Ehrami Karaçamların Doğal Yaşam Alanı

Bu Çamlar Dünyada Sadece Kütahya’da Yetişiyor: Ehrami Karaçamların Doğal Yaşam Alanı

Ehrami karaçam ağaçları, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, Vakıf köyü yakınlarında 685 hektarlık bir alanda koruma altında bulunuyor. Bu endemik ağaçlar, dünyada sadece bu bölgede yetişiyor ve nesli tehlike altında.
yazar
Edanur Köylü
Editör
Haberleri
Bu Çamlar Dünyada Sadece Kütahya’da Yetişiyor: Ehrami Karaçamların Doğal Yaşam Alanı

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Vakıf köyünde bulunan Ehrami karaçam ağaçları, dünyada sadece bu bölgede yetişen endemik bir tür olarak dikkat çekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 1988 yılında koruma altına alınan Ehrami karaçamları, köy halkının gözbebeği haline gelmiş durumda. Bölgede yaşayan Mehmet Kılıç, Halil İbrahim Ceylan ve Süleyman Karaman, bu nadir çam türü hakkında bilgi edinmek isteyen doğaseverlere titizlikle rehberlik ediyor.

Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Ehrami karaçamlarının 685 hektarlık alanda yayıldığını belirterek, bu ağaçların 25 metreye kadar uzayabilen silindirik veya piramit yapılarıyla tanındığını söyledi. Yaprakları karaçam türlerine göre daha kısa olan bu ağaçların parlak mavimsi yeşil yaprakları ve küçük kozalakları bulunuyor. Ehrami karaçamlarının, Tavşanlı ilçesi Vakıfköy’ün güneydoğusunda, köye yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta ve bin ile bin 300 metre yükseklikte doğal olarak yetiştiği belirtildi.

1993 yılında tabiat koruma alanı ilan edilen bu bölge, Milli Parklar Kanunu çerçevesinde korunuyor ve Vakıf Ormanı olarak da biliniyor. Endemik Ehrami karaçamların en yoğun olarak bulunduğu bu alan, dünya üzerinde bu ağaçların doğal yayılım gösterdiği tek bölge olma özelliği taşıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İklim Değişikliği Tarımı Tehdit Ediyor: Uzmanlardan Örtü Altı Tarıma Geçiş Uyarısı

İklim Değişikliği Tarımı Tehdit Ediyor: Uzmanlardan Örtü Altı Tarıma Geçiş Uyarısı